30 Aralık 2014 Salı

Hazar'dan Karadeniz'e Stratejik Bakış sempozyumu başladı




Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve Marmara Üniversitesitarafından ortaklaşa düzenlenen "Hazar'dan Karadeniz'e Stratejik Bakış" konulu uluslararası sempozyum, Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi'nde düzenlenen açılış oturumuyla başladı.
AK Parti İstanbul Milletvekili ve Uluslararası Karadeniz Hazar İşbirliği Vakfı Genel Başkanı İsmail Safi, Karadeniz-Hazar İşbirliği Örgütünün kurulmasını önerdiğini belirterek, "Birlikte hareket etmemiz lazım. Gerçekten bu bir ihtiyaç. Bu coğrafyayı ayağa kaldırmak için bu gerçekten çok önemli bir durumdur" dedi.
Sempozyumun açılış töreninde konuşan Safi, Karadeniz'in, enerjinin güvenli geçiş bölgesi olarak akla geldiğini ve bununla gurur duyduklarını belirterek, "Avrupa enerji tüketicisidir, kendisi için Karadeniz'e, Hazar'a bir bakış açısı var. Menfaat açısından baktıkları, ilgilendikleri bir bölgedir. Çıktıktan sonra kendilerine ulaşması için de bu enerjinin Karadeniz'i güvenli bir şekilde geçmesi gerekmektedir" dedi.
EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren de stratejik konumu itibariyle tarihin her döneminde önemini korumuş olan Avrasya coğrafyasının siyasi, tarihi, kültürel ve ekonomik açılardan incelenmesinin bir zorunluluk olduğuna dikkati çekerek, sempozyumda Hazar'dan Karadeniz'e uzanan coğrafyanın masaya yatırılacağını ve çözüm önerilerinin ortaya konulacağını söyledi.
Eren, sempozyumun amacının Hazar ve Karadeniz havzasının içinde bulunduğu siyasi yapının tespiti ve bu alana yönelik stratejilerin konuşulup, somut adımlar atılması olduğunu belirtti.
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül de Karadeniz ve Hazar bölgesinde yaşayan halklarla akrabalık, tarihi, kültürel bağları olduğunu, artık ekonomik, ticari ve turizm ilişkilerinin de geliştiğini söyledi. Gül, Türkiye'nin bölgeye katkıları olduğunu ve bunun devam edeceğini belirterek, "Bu katkılar karşılıklı olarak devam edecektir. Bizim bölgedeki bir çok üniversiteyle anlaşmalarımız var. Bu da tabii kültürel ilişkilerimizi de bir yandan geliştiriyor. Bu tür sempozyumlar da bunun kanıtı" dedi.
Konuşmaların ardından, çalışmalarda emeği geçenlere plaket takdim edildi.
İki gün boyunca çeşitli oturumlarla devam edecek sempozyum kapsamında "Türkiye'nin Güney Kafkasya Politikası ve Bölgesel Dengelere Etkisi", "Azerbaycan-Türkiye Ortak Ekonomik Projelerinin Stratejik Önemi", "AB'nin Karadeniz ve Kafkasya Siyaseti", "Güvenlik ve İstikrar Arayışının Gölgesinde Azerbaycan'da İlham Aliyev Dönemi", "Karadeniz ve Hazar Havzasında Alternatif Güvenlik Anlayışı ve Arayışları ve Bölgesel Güvenlik Tehditleri", "Güney Kafkasya Stratejilerinde Türkiye Faktörü" gibi konular değerlendirilecek.
Sempozyuma Azerbaycan’dan Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (QAFSAM) Başkanı Dr. Araz Aslanlı, Avrasya Güvenlik ve Strateji Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Hatem Cabbarlı, Azerbaycan İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Nazim Cafersoy ve diğer uzmanlar katılıyor.

Dr. Nazim CAFERSOY
Kafkasya Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (QAFSAM-www.qafsam.org) Analisti

02.12.2013 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder